Buzz it!Share in FacebookTweet it!

Voor het bemannen van een reddingsboot is het van levensbelang te beschikken over betrouwbare, goed opgeleide bemanning. Hoewel de bond een aantal opleidingen verzorgt (bink, opstapper, schipper en bondsschipper), is de drempel vaak te hoog hieraan mee te doen. Daarbij sluiten de bondsopleidingen niet volledig aan bij de eisen en wensen die de RBL aan haar schippers stelt. Daarom is intern een compleet eigen opleidingssysteem opgezet waarbij varend redden een zeer grote rol speelt.

Het opleidingsschema is zodanig opgesteld dat iemand vanaf de leeftijd van 15 jaar in stappen door kan groeien naar zodiacschipper. Hierbij geldt uiteraard dat kritisch wordt gekeken naar de capaciteiten van de leden zelf.

  • Vanaf 15 jaar kan de opleiding tot 'bewakingslid' worden gevolgd. Als bewakingslid heb je kennis van het bewakingsgebied en de globale taken van de reddingsbrigade.
  • Vanaf 16 jaar is het wettelijk toegestaan te varen op een boot. Dit is ook de leeftijd waarop gestart kan worden met de opleiding tot 'plaatsvervangend vletschipper'. Als plv. vletschipper kun je, samen met een vletschipper, als zelfstandige eenheid hulp verlenen bij ongevallen.
  • Ook vanaf 16 jaar kun je starten met de opleiding tot 'vletschipper'. Als vletschipper mag je zelfstandig met de vlet varen en heb je de verantwoordelijkheid over je bemanning, je slachtoffers en je materiaal.
  • Vanaf 18 jaar kan gestart worden met de opleiding tot 'plaatsvervangend schipper snelle boot'. Hierbij geldt hetzelfde als voor de plv. vletschipper, behalve dat je op de snelle boot mag varen.
  • Als laatste, ook vanaf 18 jaar, kan je meedoen aan de opleiding tot 'schipper snelle boot'. Als schipper snelle boot heb je de verantwoordelijkheid over je bemanning, je slachtoffers en je materiaal en wordt je geacht het commando te kunnen voeren bij grotere ongevallen.

Hoewel de RBL nog geen eisen stelt aan bezit van een vaarbewijs of bondsopleidingen, zijn er wel strenge eisen gesteld aan de opleidingen zelf. Voor iedere opleiding zijn voorwaarden opgesteld (o.a. minimum aantal bewakingsdagen in de voorafgaande functie, persoonlijke competenties en zwemopleidingen) om de kwaliteit van de opleidingen te waarborgen en daarmee de veiligheid zo goed mogelijk te bewaken. Ieder jaar vinden er checkdagen plaats voor alle (plv.)schippers om na te gaan of iedereen nog aan de eisen voldoet.

Voor leden die bij andere brigades aantoonbare ervaring hebben opgedaan is het mogelijk een versneld traject te volgen.

 

Social RBL

Facebook Hyves Picasa LinkedIn Twitter RSS

Aangesloten bij

Reddingsbrigade.nl

 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com