Twitter - @RBLVlietland

Reddingsbrigade Nederland

 
Buzz it!Share in FacebookTweet it!

Zaterdag 11 februari zou een van de laatste mooie schaatsdagen worden voordat de dooi zou intreden. Een mooi moment voor de RBL om nog even wat ijsreddingen te oefenen en te bekijken wat de rol van onze brigade zou kunnen zijn in toekomstige ijzige situaties.

Met Sam, Joost, Patrick en Thijs-Jan aan het eind van de ochtend verzameld op de post. Omdat onze eigen mule in onderhoud is mochten we Gerard's mule (WSC Vlietland) lenen. Bepakt en bezakt met droogpakken, dekens, pilonnen, touwen, EHBO-materiaal, bergingsbak en schepbrancard togen we richting vogelplas. Sam en Joost op de mule, Patrick en Thijs-Jan op de noren over de Vliet.


Bij de vogelplas ons kamp opgeslagen in de vogelkijkhut. Een mooie locatie met goed overzicht over de schaatsbaan, een goede windstille plek voor het behandelen van slachtoffers maar misschien wat minder goed bereikbaar voor een ambulance. De 'ijsmeester' had afgelopen week met zijn quad al enkele gewonden naar de ambulance vervoerd; een rol voor de RBL bij schaatswedstrijden of op drukke dagen zou in de EHBO dus wel eens nuttig kunnen zijn.

Voor het eerst hebben we geoefend met slachtoffervervoer in de bergingsbak. Daarbij bleek verschil tussen vervoer over glad ijs (goed te doen op de schaats) en over sneeuw (beter lopend te doen). Met twee trekkers gaat het het best, eventueel met een derde achter de bak om bij te sturen in de bochten. De bodem van de bergingsbak heeft echter al een soort 'skies' waardoor het slingeren wel meevalt.

Op de terugweg was de Mule nét te laat; op de Vliet was, ter hoogte van Hofvliet iemand door het ijs gezakt. Door het zijslootje en de wind was het ijs behoorlijk dun geworden (
Uiteindelijk hebben we op Vlietland zelf ook nog even in het water gelegen. IJsprikkers uitgeprobeerd en een redding met touwen en bergingsbak geoefend. Ging prima, dit hadden we eerder al gedaan en begint nu vertrouwd aan te voelen. IJsprikkers zijn voor de zelfredding van groot belang; ze werken uitstekend. Ook gemerkt dat de commerciele ijsprikkers niet blijven drijven, wat wel een nadeel is omdat ze niet vast zitten aan je kleding en je ze met ijskoude handen moet bedienen. Met een droogpak gaat het prima; zonder droogpak is het écht zaak zo snel mogelijk uit het water te komen want de kou is echt geen grap.

Na afloop de boel opgeruimd, nog een kopje soep gegeten, en rond 17:30 huiswaarts gekeerd. Mooie zonsondergang, rust weergekeerd op de vliet en vogelplas. Mooie dag geweest!

Gerard, dank voor het lenen van je mule. Anderen: dank voor 't meedoen, 't was een leuke dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

  

 

Social RBL

Facebook Hyves Picasa LinkedIn Twitter RSS

Aangesloten bij

Reddingsbrigade.nl

 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com